Какви икони можете да подарите за празник?

Споделете, ако харесвате
Share On Twitter
Share On Pinterest

Сребърните икони са специални подаръци, които често подаряваме във важни моменти от живота на нашите близки. В морето от изненади, които можете да подготвите за любимите си хора, иконите се превръщат в подарък с особена емоционална стойност и значение. Чрез такъв подарък добрите мисли на дарителя са придружени от посланието на всяка религиозна картина.

Иконите често се поднасят като подарък в ключови моменти от живота и имат защитна роля. Сребърните икони най-често се отличават и изпъкват с красотата си, подплатена с финеса и изяществото на среброто. Всъщност идеята за подаряване на такъв символ разказва история както за получателя, така и за подаряващия, или за връзката между двама души. Иконата олицетворява вярата и нейното изповядване, любовта към Бога и надеждата, че  човека насреща е под божествена закрила във всеки един момент от живота си.

На кои празници може да подарим икона?

Празниците, особено тези, които са отбелязани с червено в православния календар, са идеални поводи за подаряване на тези специални подаръци. Икони могат да се подаряват на празници, когато се честват определени светци, с уговорката, че е изобразен образа на светеца, който се чества. Всъщност добре известна традиция в православието е, че на 27 декември, деня на Свети Стефан, е добре да се подари икона на този мъченик за здраве, благоденствие и късмет в дома. Смята се, че иконата помага на тези, които страдат от здравословни проблеми, или на тези, които са били ощетени от закона.

Кога още се подарява икона?

Освен празничните дни, има редица събития в живота на всеки християнин, когато иконата се превръща в най-подходящия подарък. В този контекст свещениците са тези, които препоръчват такъв подарък и дори сами подаряват икони.

Подарък за сватбата

Бракът е признание на любовта пред Бога, съгласие и начало на един живот, свързан с вярата. Ето защо една сребърна икона ще бъде специален подарък, предназначен да напътства и предпазва младоженците от житейските препятствия. Обикновено родителите и кръстниците са тези, които избират този подарък, като винаги напомнят на двойката за Светото причастие и неговото значение. Освен това, що се отнася до отношенията с родителите, иконата представлява тяхната благословия за новия път, по който са поели младите. Обикновено избраната икона е изображението на Дева Мария с Младенеца или тази, която символизира празника на църквата, в която се е състояла религиозната церемония.

Кръщелен подарък

Сребърната икона е подходяща и като част от комплекта за кръщене. Подаряването на икона като подарък е част от списъка със задължения на кръстниците, които често избират икона на светеца покровител, чието име носи новороденото. Друг символичен избор е икона на Богородица или на Св. Стелиян, покровител на децата.

Подарък за нова къща

Иконите са добре дошли там, където човек започва на чисто. Такъв е случаят и при преместване в нов дом. Свещениците препоръчват подаръците, които се дават в началото, да са смислени, като духовното да има предимство пред полезното. С този подарък показвате на близките си радостта, която изпитвате за техния успех, закриляте ги и ги насочвате по пътя на вярата. Обикновено подходяща икона в този контекст е иконата на Св. Мина, която предпазва дома от всякакви неприятности.

Кога не се препоръчва да се подарява икона?

Въпреки че иконата представлява Божието присъствие в дома, такъв подарък не винаги е подходящ. Като цяло се препоръчва да се подарява икона, когато познавате достатъчно добре човека и това как той се отнася към вярата. Обикновено този подарък се подарява на хора от същата религия, а християнската вяра не одобрява подаряването на икона на атеисти. Също така, когато получите икона, най-добре е да я държите в дома си и да не я давате на никого другиго.

Необходимо е също така да се има предвид, че след като получите икона, тя трябва да бъде отнесена в църквата, за да бъде съхранявана в Светия олтар в продължение на четиридесет дни и след това осветена. Свещеникът ще напише на гърба на иконата датата, на която е осветена, и празника на църквата, в която се е състояло освещаването.

В контекста на съвременните традиции и вярвания, сребърните икони са не просто подаръци, а символ на дълбока уважение и духовност. Те са начин да изразим нашата любов и почит към близките, като им предаваме нещо съществено и вечно.

Reply


Виж
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Скрий