Да поговорим за осветлението в банята

Споделете, ако харесвате
Share On Twitter
Share On Pinterest

Банята може да бъде истинско предизвикателство, когато се касае за подбор на осветителни тела и осветление. Това е така, тъй като осветлението в банята се използва за редица дейности от бръснене и миене на зъби до вземане на душ и къпане на бебета и малки деца, което предполага едно достатъчно силно и балансирано осветление.

Ключови моменти за осветлението в банята

1. Ако в къщата или апартамента си имате на разположение две бани и искате едната от тях да е специално заделена за душ и вана, то може би ще поискате осветлението в нея да е по-меко, реаксиращо и отпускащо, отколкото в тази, която използвате за бръснене например. В този случай е добре да изберете осветителни тела и лампи, които да допринесат за този ефект, като естествено е нужно да съобразите тяхното разположение, цвят и мощност. Ако искате да получите подобен приглушен ефект, може да се насочите към осветителни тела тип “лунички”, които наредени по тавана да създават мека и еднородна светлина на всякъде.

2. Имайте предвид, че използването на твърде мощни лампи може да доведе до твърде агресивно осветление в банята, като може дори да стане причина за появата на неприятни сенки на най-неудобните за вас места. Най-добре е да използвате повече от една лампа, като така ще сте сигурни, че дори сенчестите места, създадени от първото осветително тяло ще бъдат подходящо осветено от останалите крушки.

3. За разлика от другите помещение в нашия дом, където сме поставили осветителни тела, то банята има и едно по-специфично изискване от гледна точка безопасност, а именно прекъсвача на поставените в банята лампи трябва да се намира извън нея, за да не стане жертва на влагата, която тя генерира и да застраши живота ви.

4. Ако бонята ви е с неправилна форма и има обособена ниша със вана и отделно по-голяма част за умивалник с огледало, тогава спокойно може да изградите 2 отделни кръга за различен тип осветление. По-ярко за мястото, където извършвате ежедневната си хигиена пред огледалото и втори кръг с приглушено осветление от лунички за ваната и душа. Най-добре това се вижда на снимката по-долу:

Различно осветление за отделните части на банята

5. Желателно е да ползвате енергоефективни крушки или LED лампи, не само заради по-ниските сметки за ток но и поради ред други причини:
– светят по-слабо /обикновненно отдаваната светлина се равнява на 40-60 ватова стандартна крушка/
– отдават по-бяла и приятна за банята светлина
– по-компактни са и можете да ги монтирате в плафониера или пендел, който да подчертае интериора в банята ви.
– имат доста по-дълъг живот и обикновено по-качествените осветителни крушки се предлагат с гаранция.
– не отдават излишна топлина и могат да се сложат почти навсякъде в интериора на банята. Добра идея е да ги монтирате зад огледалото, като създадете ефект на контражур и постигнете достатъчно осветление без да бъдете заслепявани. Вижте снимката долу:

Осветление за баня в контражур

Още по-ефектно контражурно осветление за баня ще постигнете, ако самият интериор на помещението е в тъмните нюанси. Тогава контраста ще изпъква още повече:

Осветление с контражур за тъмна баня

Осветлението е не просто нужно във всеки дом, то е удобен, красив, практичен и достъпен начин да украсите и декорирате своя дом по начин, по който вие желаете, давайки ви абсолютната свобода да събудите своята креативност и иновативно виждане за интериорния и екстериорния дизайн на вашия дом.

Добре подбраните осветителни тела и лампи могат да променят напълно усещането, когато сте вкъщи. Можете да се възползвате от широкото разнообразие на цветове, форми, размери и цени на осветителни тела в големите специализирани магазини за осветление и лампи и да предадете една неповторима атмосфера, на която да се насладите, както вие, така и вашето семейство.

Reply


Виж
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Скрий