Декоративна тухлена стена – нов или класически поглед към интериора

Споделете, ако харесвате
Share On Twitter
Share On Pinterest

Когато говорим за декоративна тухлена стена повечето хора смятат, че това е сравнително нова мода в интериора, която навлезе и стана модерна преди около 4-5 години. Всъщност този тип тухлени стени първо се наложиха в заведенията и баровете, а чак после започнаха да навлизат в жилищата с индустриален тип дизайн, който става все по-популярен.

Ако посетите който и да е лофт апартамент, със сигурност ще видите поне едно помещение, чиято стена интериорния дизайнер е декорирал в стил тухлена стена. Този тип декоративни тухлени стени създават една наистина различна атмосфера – уютна, битова, по-чувствителна и дори драматична. На пръв поглед тухлата като материал е близо до камъка, но всъщност създава усещане за топлина, и семеен комфорт. Обратното на камъка /мрамор, гранит, плочки/, който винаги стои по-изискан и скъп, но същевременно и по-студен.

декоративна тухлена стена

Ако правите ремонт и обзавеждате ново жилище от тип лофт или „оупън спейс“ бъдете сигурни, че интериорното студио или дизайнера, ще ви предложат стена с декоративни тухли – Brick wall. Разбира се, не бива да се прекалява. Не правете повече от една стена в помещението в този стил. Останалите стени, трябва да контрастират със своята семплота, като бъдат просто бели или в цвят. Този стил на запад е много популярен отдавна и носи името Brick wall interior или Brick wall design.

За кои помещения е подходяща тухлената декорация

Отговорът е почти за всички. От дневната, през бокса и кухнята, чак до спалнята. Изключение прави детската стая, където тази декоративна стена не би се съчетала с основния интериор и обзавеждане. Оупън спейс и лофт жилищата със своя простор са идеалната “площадка” за реализиране на този тип стенни декорации.

стена от декоративна тухлена

Съчетание на тухлена стена с други материали

Най-добро съчетание на декоративната тухлена стена ще постигнете със семпли, натурални и светли облицовки и настилки. При стените това са гладко шпакловани и боядисани в бяло или светъл цвят повърхности. В определени случаи декорацията от тухлени стени добре се съчетава с дървена ламперия и греди в подпокривното пространство на лофт жилища.

При комбинацията с подови настилки, тухлената декоративна стена се съчетава добре с паркет, ламинат или гранитогрес. Разбира се цвета на двете повърхности трябва да бъде добре подбран.

Стилизиране на интериор тип “тухлена стена”

Ако вече сте приключили с основните елементи в интериора като настилки, тавани и стени и вашата декорация тип “тухлена стена” е готова, може да помислите за финални щрихи. На вашата стена с декоративни тухли ще отиват семплите и по-големи огледала, картини и дори по-раздвижените PVC стикери. Ако стила на жилището ви е ултра модерен може да прибегнете дори до съвременното изкуство графити.

В непосредствена близост до стената с декорация от тухли може а разположите, както съвременни осветителни тела, така и класически такива. Нощни лампи, абажури, спот осветление или лунички. Всичко е допустимо и красиво, ако се впише във водещата интериорна линия.

декор с ефект стенна тухла

Начини за постигане на ефекта “декоративна стенна тухла”

1. Имате наличен тухлен зид

Ако жилището е старо и имате преградна стена от единични тухли, може да свалите настоящата мазилка, докато се покажат тухлите и варовата мазилка между тях. Почистете тухлите и фугите до здраво, така че да няма ронене. Ако искате да запазите оригиналния червеникав цвята на тухлената декорация, лакирайте с подходящ импрегнатор така че да няма прах и остатъчни материали от оригиналната тухлена стена.

Ако искате да промените цвета /бяло, сиво, кафяво/ то след лака боядисайте с подходяща боя. Ефекта от бялата тухлена декоративна стена е наистина подходящ за повечето съвременни жилища. В това ще се убедите от галерията снимки.

При нужда, може да се наложи да добавите нова фугираща смес. В интериорна на такива стени се допуска фугата да контрастира на тухлата или да бъде в същия цвят и нюанс.

2. Изкуствена декорация от тухли

Ако искате да създадете достатъчно реалистична изкуствена тухлена стена, може да си закупите т.нар облицовъчни тухли. Те на практика са почти като истинските и са керамични. Голямо предимство, е че дебелината им е около 5-8 мм., което означава че няма да ви “изядат” от пространството в помещението, а ефекта е поразително достоверен. Цената на един квадратен метър облицовъчни тухли е около 25 лв за най-евтините, но може да достигне до 40 лв. Трябва да имате здрава и сравнително гладка основа преди полагането на облицовката от декоративни тухлички. Стената трябва да е добре измазана или шпаклована.

В това видео, може да видите лекотата на залепване на декоративните тухли: https://www.facebook.com/3d.art.decor.burgas/videos/490771687943951/

3. Готови пана с тухлена декорация

За ваше улеснение се продават и готови пана с размери около 100х50 см. Самото пано е с дебелина около 8-9 мм., много леко и изработено от гипсова смес. Текстурите са много разнообразни и автентични, напомнящи на истинска тухла. Монтажът на паната е лесен, което прави дизайна на вашата декоративна тухлена стена по-достъпен от всякога. Основата на полагане може да бъде и гипсокартон.

монтаж на панели с декоративни тухли

Вижте във видеото бърз начин за залепване на панелите с декоративните тухли: https://www.youtube.com/watch?v=97C5dP41rog

Галерия декоративна тухлена стена

Декорация с тухлена стена в дневната

декоративна тухла в дневна

декоративна тухла в дневна

Декорация с тухлена стена в спалня

стена декоративна тухла в спалня

стена декоративна тухла в спалня

Декорация с тухлена стена в кухня и бокс

декоративни тухли на стенат в бокса

декоративни тухли в бокса

декоративни тухли на стената в кухнята

декоративни тухли в кухнята

Декорация с тухлена стена в баня

стенна декорация от тухли в баня

стенна декорация тухли в баня

Reply


Виж
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Скрий