5 съвета за обзавеждане на уютна детска стая

Споделете, ако харесвате
Share On Twitter
Share On Pinterest

Много са нещата, които трябва да съобразите при избор на обзавеждане за детската стая. Най-важното обаче е да следвате правилната философия, когато купувате мебели за детската стая.
Стаята не трябва да се харесва на вас, а на детето ви. Ако за повечето неща, касаещи сладкия палавник, вие решавате, то при избор и подреждане на мебелите за детската стая, последната дума трябва да е негова. Защо това е толкова важно?

Детската стая е символ на първото по-съзнателно и сериозно отделяне на детето – и провокира съзнателна проява на самостоятелност у него. То чувства своята стая като първия си сериозен проект. Чрез нея, едновременно изразява индивидуалността си и подчертава ролята си в семейството.

На по-дълбоко ниво, да има своя стая, за детето означава, че пораства и че вече някои неща вкъщи зависят от него. То ще кани приятелчета, ще играе, ще учи – ще свиква да бъде себе си. Важно е да знае, че основните решения за неговата стая са били и ще бъдат негови.

Разбира се, вашата задача като родители е да насочвате оформянето на детската стая, според по-прагматични съображения. Част от тях представяме синтезирано в 5 съвета за обзавеждане на детска стая:

1. Помнете, че детската стая е стая, която „расте“. Детската стая трябва да се променя с нуждите на детето, които пък се променят бързо и радикално. Когато детето е малко, трябва да предвидите детско креватче, люлка, кът за лазене в детската стая. Щом детето стане ученик, ще ви трябват бюро, настолна лампа, секция за учебници. Затова не си мислете, че веднъж ще обзаведете детската стая и край. Стаята за детето е в процес на постоянно обзавеждане.

2. За да е уютна, детската стая трябва да подхожда на пола на детето. Едно е обзавеждане на детска стая за момиче и друго – обзавеждане на детска стая за момче. Отчитането на това ще ви помогне и да обзаведете детската стая, според игрите, които детето ще играе. Например да предвидите малък кош и място за игра около него, или малък кът за кукли.

3. Важен момент от всяко детско обзавеждане е да планирате кът за срещи с приятели. Част от хваленето с готината стая е демонстрирането, че в нея е удобно за събирания. Детето ви ще иска да има своите моменти с приятелите. И ще се чувства най-комфортно, ако вместо на леглото, или на постелки на пода, компанията се настанява удобно на предвидени за целта малък диван, няколко столчета и маса. Също така може да обзаведете детската стая с атрактивни места за игри, които са предназначени точно за определен вид забавление – например хамак, кът за мини баскетбол, място за игра на видео игри…

4. Идеи за обзавеждане на детска стая ще се оформят по-лесно, ако подходите тематично. Така едновременно ще улесните избора на мебели за детската стая и ще зарадвате детето си, пресъздавайки атмосферата от негов любим измислен свят. Темите могат да са всякакви – супергерои, космически кораби, фентъзи, животни, приказки…

5. И не на последно място, трябва да направите детската стая удобна и за повече деца. В повечето български домове има само една детска стая, в която живеят братчета, сестричета или братче и сестриче. Трябва им достатъчно пространство – особено когато са ученици. Важно е да имат отделни кътове в стаята, за да не си пречат – конкретно, трябва да предвидите начин да не си объркват учебните пособия.

Още много неща могат да се напишат като съвети за обзавеждане на уютна детска стая. Налага се да се предвиждат места за детски секции, тип подова настилка, начини на осветление на детската стая. Но една съставка от обзавеждането на уютна детската стая е задължителна и остава неизменна вечно…
Любов!

Reply


Виж
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Скрий