Удачно избраната покривка – елемент от интериорния декор

Споделете, ако харесвате
Share On Twitter
Share On Pinterest

Луксозният плот на масата сам по себе си е нейна декорация. Необходимо ли е да го покриваме с покривка? Да, защото може да се повреди при употреба. Покривката ще го защити, а масата няма да изгуби своята привлекателност. Защото добре подбраната покривка е елемент от интериора, който ни позволява да подчертаем определен стил, да внесем празнично настроение в помещението и да създадем цветен акцент. И още повече, че е проява на добър вкус да се постави покривка на масата при сервиране.

В наше време има алтернативи на покривките, които са напълно приемливи според правилата на етикета. Само трябва да изберем модел, който пасва на нашата маса. Ако е възможно, по-добре е да се даде предпочитание на покривка, която има формата на масата. Изключение правят квадратните покривки и кръглите маси. За малки кръгли маси умишлено може да се избере квадратна покривка, тъй като поставена на масата, та се драпира интересно и по оригинален начин се стеле надолу.

По-често за кръгла маса се използва варианта квадратна покривка за основа и контрастираща по-малка кръгла покривка отгоре за допълнение или обратно. Декоративният ефект е чудесен.

кръгла покривка за маса

При избора на покривка е необходимо да се добавят поне 40 см към дължината и ширината или към диаметъра, за да пада покривката равномерно и красиво от всички страни. Покривките в магазините обикновено са стандартни, затова трябва да изберем вариант, най-близък до размерите от които се нуждаем. Едно от правилата на етикета на масата гласи, че по-добре покривката да е малко по-дълга, отколкото къса. Тоест, ако размерът, от който се нуждаем е някъде по средата между два стандартни размера, по-добре да изберем по-големия. Дизайнерите препоръчват да се отпуска по-голяма дължина отстрани на масата, ако по краищата на покривката има сложни шарки, бродерии или други декорации. Разбира се, не бива да се прекалява с отпускането на дължината, защото това може да създаде неудобство на седящите или пък да бъде издърпана покривката заедно с чиниите.

В светъл или тъмен монохромен интериор, покривката може да бъде светло петно или с цвета на един-два детайла от интериора. Има обаче и неутрални варианти, които включват покривки в бяло,кремаво, светло бежово, светло перлено, златисто и други подобни нюанси, които са подходящи при всякакъв интериор, независимо от стила и цвета му.

За официални празници присъствието на салфетки от плат е задължително за масата. Често те са в комплект с покривката, което ни улеснява. Няма да търсим успешни комбинации. Салфетките могат да бъдат ушити от същия плат като покривката, но е за предпочитане те да са поне малко различни. Могат и да са контрастни, за да бъде ефектът по-голям и да е по-красиво.

покривка за маса за Коледа

А може да се използва и тишлайфер по различни начини – няма правила. По-често се поставя в центъра на масата върху покривката. В този случай той трябва да е различен по цвят от нея. На него се поставят плата с ястия, плодове и цветя. Тишлайферите служат за декорация на масата и за защита на покривката. Но той може да бъде поставен и директно върху масата, което не е забранено от етикета. Както вече казахме, тишлайферът може да бъде разположен по различни начини на масата.

Винаги можем да експериментираме с покривката, защото красивата маса – това е уют у дома и доволни лица на гостите.

Reply


Виж
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Скрий