PVC срещу алуминиева дограма – каква да изберем?

Споделете, ако харесвате
Share On Twitter
Share On Pinterest

Има много причини да изберете алуминиева дограма пред PVC дограма. Те включват цена, издръжливост и дизайнерски потенциал. Освен това алуминият е устойчив строителен материал. Тази статия ще разгледа някои от тези предимства. Ще бъдете по-добре подготвени да вземете информирано решение.

Ефективност на разходите

Най-важното решение, което ще вземете, когато купувате нови прозорци, е от какъв материал са направени. Въпреки че е вярно, че и двата материала са подходящи за дограма на прозорци, все пак ще трябва да определите кой е най-подходящ за вашата конкретна ситуация. PVC обикновено е по-евтин от алуминия, докато алуминият е по-скъп. Освен това PVC е много по-издръжлив и устойчив на влага и атмосферни влияния. Освен това осигурява превъзходно ниво на топлоизолация. Освен това двуслойното стъкло с кухини, пълни с аргон, допълнително ще намали конденза.

PVC срещу алуминиева дограма – каква да изберем - ефективност

Алуминият често е най-добрият избор за собствениците на жилища, които искат съвременен вид и усещане за своите прозорци. Освен това може да добави стойност към вашия имот. В допълнение към своя модерен и елегантен стил, алуминиевите прозорци са и по-евтини от uPVC. Това до голяма степен се дължи на повишеното търсене на алуминиева дограма, което накара производителите да увеличат производството си, намалявайки общата цена на дограмата. След това тези спестявания се стичат до потребителя.

Алуминият също е по-екологичен вариант, благодарение на способността му да се рециклира почти безкрайно. По време на процеса на рециклиране алуминият изисква само 5% от първоначалната вложена енергия. Това води до спестяване на енергия от над 100 милиона тона CO2 годишно. Дървената дограма ще се обезцвети с течение на времето, докато алуминиевите покрития ще издържат 20 или повече години.

Издръжливост

PVC или uPVC дограмата е популярен избор за дограма, тъй като е изработена от здрава пластмаса и може да се рециклира. Освен това е чудесен изолатор и може да подобри енергийната ефективност на сградата. Също така е силно устойчив на огън, много рециклируем и не произвежда сериозни токсини.

PVC срещу алуминиева дограма – каква да изберем - издръжливост

Освен това алуминият е много по-лек от PVC, което улеснява преместването и отварянето му. Алуминиевите прозорци също нямат същите топлоизолационни свойства, но също така са устойчиви на UV лъчи и други атмосферни влияния. Когато избирате между PVC и алуминиева дограма, се съсредоточете върху вашите предпочитания и изисквания, както и стила, който искате да постигнете.

Възможности за проектиране

Въпреки че и двете имат своите предимства и недостатъци, PVC прозорците са по-евтини и по-издръжливи от алуминиевите. PVC дограмата е и по-енергийно ефективна. Те имат по-високи топлоизолационни параметри благодарение на специално подбрани стъклопакети. Правилният монтаж също намалява загубата на топлина. Въпреки това дървените прозорци се нуждаят от повече поддръжка и имат по-кратък живот от алуминиевите им аналогове.

Ако обмисляте да инсталирате нови прозорци, важно е първо да помислите за дизайна. PVC и алуминият се предлагат в огромна гама от цветове и стилове. Тези материали са подходящи както за защитени зони, така и за сгради-паметници. Въпреки това, ако живеете в модерен комплекс, може да изберете елегантни алуминиеви рамки.

Освен че са по-издръжливи и по-здрави от uPVC, алуминиевите рамки са по-тънки и по-елегантни. Това ги прави по-привлекателни и увеличава светлината в помещението. Освен това можете да избирате от разнообразие от цветни покрития и прахови покрития. Не забравяйте да изберете покритие, което е устойчиво на UV лъчи.

PVC срещу алуминиева дограма – каква да изберем - възможност

Енергийна ефективност

PVC и алуминият са направени от различни материали, но и двата са екологични. Алуминият може да се рециклира безкрайно, за разлика от uPVC, който може да бъде рециклиран само частично. Алуминият също е по-издръжлив, издържа два до три пъти по-дълго от uPVC. И няма да се изкриви, надуе или свие. Тези свойства правят алуминиевите прозорци и врати по-устойчив избор от PVC.

Основната разлика между алуминиевите и uPVC прозоречните материали е в начина, по който те задържат топлината в помещението. uPVC не е толкова топъл като алуминия, но има отлични топлоизолационни свойства и запазва топлината във вашата къща. Алуминият е по-добър проводник на топлина, което означава, че може да изтегли топлина от вашия дом и да я разпръсне в околността.

Reply


Виж
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Скрий