Видове дограми – предимства и недостатъци

Споделете, ако харесвате
Share On Twitter
Share On Pinterest

Всеки знае, че за топлоизолацията на едно жилище голяма роля играе качествената дограма, както и нейното поставяне или казано професионално – монтаж. Не всеки знае обаче каква точно дограма трябва да избере и постави. Затова в тази статия ще разгледаме видовете дограма и коя е най-подходяща за вашия дом.

Дограмата не само придава красив завършен вид на жилището, но и влияе при топло, шумо и влагоизолацията му. Ето защо трябва да изберете тази дограма, която да отговаря на всичките тези условия.

Към днешна дата на пазара се предлагат различни видове дограма, затова трябва да сте много внимателни когато избирате вашата, за да бъдете доволни в последствие. Необходимо е да проучите фирмите производители. Изберете доказала се фирма, такава която е с добра репутация, за да сте сигурни, че предлага качествени профили за врати и прозорци.

Безспорно едни от най-търсените в момента дограми са изработени от дърво, алуминий или ПВЦ и всяка една си има своите специфични характеристики. Всяка една дограма си има своите плюсове и минуси.

От масив

Дървената дограма си остава една от най-предпочитаните дограми и до ден днешен. Тя придава много уют и класа на всеки един дом. Има различни видове дървени дограми, които са много издръжливи във времето. По отношение на материал или вид дърво, изработка и естетика, тези дограми също са многообразни. Тя обаче има нужда от поддръжка през годините, за да се запази целостта и здравината на дървото. Грундиране, лакиране и боядисване са необходими процеси, за да се запази дървото изложено на външните атмосферни условия.

Най-търсена обаче в момента е новата ПВЦ дограма, а след нея и алуминиевата. Те се предлагат на достъпни цени и имат много предимства. И двата вида са много издръжливи на климатичните промени, а експлоатационната им гаранция е доста голяма.

Тези дограми също имат доста разнообразни видове. Те са много подходящи както за входни, така и за интериорни врати, но най-вече за врати на мокри помещения и бани.

От алуминий

Алуминиевите профили са задължителни, но и предпочитани за магазини, витрини и други търговски обекти, тъй като те стареят и корозират много по-бавно от ПВЦ профилите.

Алуминиевите профили за врати и прозорци обаче имат един значителен недостатък. Алуминият е отличен проводник на топлина и студ. Толкова добър, всъщност, че при по-ниски температури, на вътрешната повърхност на дограмата близо до алуминиевата сглобка, се образува скреж. Крайният резултат е дограма, която успява да съхрани топлина и енергия в значително по-малка степен от врати и прозорци, изработени от други материали като ПВЦ.

Дограмата, произведена от алуминий e много по-малко склонна към деформиране. Алуминият се представя добре при лошо време, не се нуждае от боядисване и предлага здрави и стабилни рамки, които служат добре много дълго.

PVC дограма

Доскоро се смяташе, че PVC дограмата старее по-бързо и е малко по-податлива на промените на климата в сравнение с алуминия. През последните години, обаче съвремените технологии направиха този материал близък до идеалния. Новите дограми от ПВЦ са наистина изключително здрави във времето а конструкцията осигурява максимална топлоизолация и шумоизолация. В комбинация с новите тройни стъклопакети получавате врата или прозорец с много дълъг живот. При правилен монтаж няма да имате проблем с конденз, врага в помещенията и други проблеми. Специалните изолационни отвори, пълни с вата спомагат много за правилната топлоизолация и не пропускат студа във вашия дом. Желателно е при избор на пвц дограма първо да изберете доказан производител на профили като Rehau, Aluplast или българската компания ProfiLink. След това обсъдете със специалистите всички детайли като изложение на дома ви, дебелина на зидовете и се спрете на 5 или 8 камерен профил в комбинация с троен стъклопакет. Повечето фирми, производители на дограма ще ви предложат пълен набор от услуги по вземане на мерки, изработка, транспорт и монтаж на PVC дограмата.

Осигурете си гарантирано качество и комфорт в дома си за години напред с правилния избор на дограма.

Reply


Виж
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Скрий