Паркет и ламинат – размисли и страсти

Споделете, ако харесвате
Share On Twitter
Share On Pinterest

Ламинат или естествен паркет?

Какво да изберем: ламиниран паркет или естествен многослоен паркет за дома ни? Тази дилема стои пред много домакинства в България и точен отговор няма. Ламинирания паркет може да се наложи без алтернатива, само когато сте силно ограничени с финансите и тогава наистина нямате избор. В някои случаи по-скъпия ламинат дори може да бъде по-удачен избор от най-евтините и със съмнително качество паркети. Но за това ще поговорим в друга статия…

Ако ви предстои основен ремонт или е настъпило времето за пълно обновяване на интериора в някоя стая или цялото жилище, значи се двоумите коя подова настилка да изберете. Понякога мокета, балатума и гранитогреса не са подходящи, така че обект на разглеждане остава ламинирания и естествения паркет. Всъщност не е правилно да се употребява фразата “ламиниран паркет”. Реално такъв продукт не съществува. На пазара се предлага ламиниран MDF, HDF, ламиниран шперплат и други продукти, но това реално не е паркет. Най-точното название е “ламинирана подова настилка” или накратко “ламинат”. Грешното название се е наложило, понеже ламината е евтина и широко разпространена имитация на естествения паркет.

Видове подови настилки

Ламинат

В специализираните магазини или онлайн може да откриете всякакви видове, колекции и качество ламинирани подови настилки. На българския пазар наистина има голямо разнообразие. Много хора предпочитат ламината по няколко причини: той наистина е бюджетна подова настилка, която имитира дърво и в рекламните клипове изглежда чудесно. Друг е въпросът колко е качествен. Същият въпрос разбира се стои на дневен ред и за естествените подови настилки. Плоскостите на ламинираната подова настилка са произведени от силно пресовани синтетични материали с ламинирана повърхност, която наподобява шарките на дървото. Ламината обаче не подлежи на обновяване /циклене/ и затова има сравнително кратък живот и употреба. Най-голямото предимство е лесното почистване и поддържане в домашни условия.

естествен паркет - най-добрия избор

Класически паркет

Естествените подови настилки които се предлагат на пазара са разнообразни като размер, дървесна шарка и разбира се качество. Дървото е прекрасен природен материал. Комфортът и топлината, които се създават от естествената дървесна настилки са неподражаеми, а с течение на времето стават все по-хубави и носят усещането за уют и топлина.. Ако се грижим за него може да издържи и да ни служи достатъчно време, докато ни омръзне. Предимство на паркета е, че има възможност да се цикли и лакира, с което може да обновим интериора до неузнаваемост. Естествения паркет е настилка за цял живот. С уговорката, когато е качествен!

Екзотичен паркет.

Почитателите на естествените настилки имат възможност да избират между паркети от екзотични и уникални дървесни видове и шарки, с лакиране в различни тоналности.

Трислоен и многослоен паркет

Това е сравнително нова разновидност на естествените подови настилки. Те съхраняват концепцията и видът на традиционният паркет. Характерно за тях е, че се състои от три слоя естествена дървесина, като горният слой е от благородна дървесина – дъб, ясен, клен и много други. Долните два слоя са от иглолистна дървесина и тяхната функция е да балансират паркета. Този паркет позволява огромно разнообразие в размери, цветове, обработки и т.н. Монтажът също е значително облекчен.

Масивен паркет

Представлява класическа подова настилка, изработена изцяло от масивна дървесина. Произвежда се от дъб, ясен, акация, явор, американски дъб, цер, гледичия и други естествени материали. Този вид подова настилка създава наистина уютно усещане и атмосфера. Монтажа се извършва по класическия начин с нут и перо и лепене за основата.

Основното колебание на българските потребители е дали си струва закупуването на естествен паркет, който за да е качествен струва доста, или да се инвестира по-малко в ламинат, който има къс цикъл на употреба и минимална гаранция.

Ако статията Ви харесва, моля помогнете да я популяризираме като я харесате или споделите чрез бутончетата отдолу. Благодарим Ви много!

One Response

  1. Ивелин Reply

Reply


Виж
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Скрий