Подходящи ли са слънчевите колектори за дома

Споделете, ако харесвате
Share On Twitter
Share On Pinterest

Колко често забелязвате слънчеви колектори по покривите на сградите? В последните години, те се превърнаха в достъпна технология не само за индустрията, но и за домакинствата, които са загрижени за околната среда или просто искат да спестят от разходи по електричество. И в двата случая слънчевите колектори са подходяща инвестиция за вашето жилище. Те генерират електричество и топлина без да изпускат вредни емисии в атмосферата, които причиняват парников ефект и водят до глобално затопляне.

Ако се чудите дали все пак ще успеете да спестите разходи, ако преминете на слънчеви колектори, то отговора е „Да“, но има няколко важни уточнения, които трябва да направите. Добре е да проучите какви видове слънчеви колектори се предлагат на българския пазар, като за целта можете да посетите www.emde-solar.com, където ще откриете подробно представена информация за тях.

Не се подлъгвайте от различни реклами, в които е обяснено твърде сложно ефикасността на слънчевите колектори. Допитайте се до фирмата, от която мислите да ги закупите. Поискайте подробно обяснение за плюсовете и минусите при поставянето на слънчевите колектори. Въпреки че не са рядко срещано явление, слънчевите колектори не са толкова евтини, колкото ни се иска. Ако все пак решите да инвестирате в тях, не очаквайте да си възвърнете парите за едно денонощие. Тези системи ще ви се отплащат с времето.

Не забравяйте, че слънчевите колектори изискват пряка слънчева светлина, за да работят ефикасно. Те не произвеждат електричество или топлина през нощта. Съобразете се със мястото, с което разполагате за тяхното инсталиране. Ако живеете в къща, препоръчително е те да бъдат поставени на покрива, за да не пада сянка върху тях от близките дървета или сгради. Възможно е използването на слънчеви колектори и ако живеете в апартамент, но разходите по монтирането и свързването им към вашия апартамент ще са по-високи.

Имайте едно наум за бъдещи разходи по поддръжка. С времето е възможно те да изискват ремонт макар и минимален. За щастие, повечето фирми, които предлагат слънчеви колектори, осигуряват дългогодишна гаранция.

Reply


Виж
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Скрий