Съставни части на кухненската печка

Споделете, ако харесвате
Share On Twitter
Share On Pinterest

Кухненската печка се състои предимно от два функционално не зависещи един от друг части: котлонен панел и фурна. Гладките котлонни панели имат по-привлекателен външен вид, по-хигиенични и удобни са при ползване, отколкото издадените навън метални котлонни плочи.

Котлонен панел

Котлонният панел много често се закрива от метален или стъклен капак, поради естетично и хигиенично съображение. Стъкленият капак, във вдигнато положение, защитава стената от замърсяване и създава удобство при ползване. Този капак по-лесно се почиства от металния. Механизмите, които осигуряват плавното спускане на капака са два амортисьора, захванати на корпуса на печката. Те способстват за удължаване срока на експлоатация. Лесно свалящият се капак съществено облекчава почистването на печката. Сваляйки капака, ще получите достъп до най-труднодостъпните места.

Фурна

Фурната се монтира под котлонния панел.

Под фурната обикновено се намира подвижен шкаф за съхранение на различни съдове и принадлежности. Ако шкафът се отваря/затваря лесно и неговата вратичка лесно се свалят, то условията при ползване и почистване сравнително се улесняват. Вместимостта на тези шкафове е достатъчна да побере доста тенджери, тави и тигани.

кухненска печка

Материали

Достойнства и недостатъци на материалите, използвани при изработката на електрическа печка:

Емайлираната стомана притежава високи хигиенични качества, може да има различни цветове и струва по-евтино.

Неръждаемата стомана е по-скъпа, но се почиства по-лесно.

Алуминиевата сплав, която е специално обработена притежава най-високи качества. Тя не се бели, не се замърсява и грижата за нея е минимална.

Стъклокерамиката има прекрасен вид, лесно се мие, но трябва да се внимава, когато се използват продукти, съдържащи захар, тъй като при висока температура тя изменя своята структура и физическите свойства на стъклокерамиката. Затова е необходимо да сте доста бдителни при приготвяне на храна с използване на продукти, съдържащи захар: компоти, кисел, варени сладка от плодове, сладко цвекло и др. Ако случайно протеклата сладка течност не се почисти веднага, то след 15 минути на повърхността на котлоните може да се образуват неравности. За защита на повърхността може да се използва лепенка, но е нужно тя периодично да се подменя.

Reply


Виж
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Скрий