Кухнята и въздействието на цветовете

Споделете, ако харесвате
Share On Twitter
Share On Pinterest

Избор на цвят за кухнята и въздействие

Много отдавна е доказано, че цветът подсъзнателно влияе освен на психиката и настроението, но дори и на апетита. Цветовете, които ползваме за стените, мебелите, подовите настилки, аксесоарите и цялостния интериор изпращат директни послания към възприятията на живеещите в дома, техните гости и околните.

Интериорния дизайн и цветът на кухнята директно въздействат върху усещането ни за апетит, енергия, настроение, големината на помещението и дори метаболизма и обработката на храната. Добре подбраната комбинация от цветове ще превърне кухнята в уютна, практична и притегателен център за членовете на дома ви. Но как да изберем подходящ цвят и да изпратим правилното послание и впечатление за себе си и до себе си?

Преди да изберем основните цветове за кухнята или друго помещение от домът ни, трябва да знаем и да се съобразим с някои правила от цветознанието и хромотерапията.
Какво всъщност означава този термин? Това е наука и терапия, която използва въздействието на цветовете върху човешката психика и подсъзнание. От дълбока древност е известно, че цветовете могат да въздействат върху здравословното и емоционалното състояние.

Цветове за кухнята

Червеното в интериора

Яркочервеният цвят ускорява пулса, зачестява дишането и стимулира кръвообращението. Червения цвят в много религии и държави носи смисъл на страст, агресия и враждебност. На подсъзнателно ниво се свърза с кръв, чувства на гняв но и с любов. Доказано е че повишава адреналина и тонуса и по тази причина не се препоръчва за спалня и хол. Тъй като повишава апетита е добра идея да този цвят да присъства като акцент в кухнята. Сутрин е подходящ, понеже повишава тонуса и благоприятства за доброто настроение. Червения цвят повишава желанието за консумация и апетита. Съвсем целенасочено се използва за логотип на много брандове свързани с хранене, винарни. Често тъмно червеното, бордото и керемидения цвят присъстват в интериора на много ресторанти, механи и заведения за хранене.

Оооранжево небето…

Оранжевият цвят се намира в спектъра между жълтото и червеното. Той е носител на доста полезни качества и въздействието му е в насока релакс и отдих. Оранжевото зарежда с положителна енергия и активира мисловните процеси в мозъка, засилва чувството на радост, успех и благополучие. Оранжевото е част от семейството на топлите цветове и като такъв е носител на емоции като чувството на комфорт, топлина и обич.

Жълто

Жълтият цвят е активен цвят и грабва вниманието лесно, доказано е че ускорява метаболизма и повишава оптимизма. Изследователите твърдят, че създава весело, оптимистично и творческо настроение, дори подобрява концентрацията и паметта. При цветотерапия доказано помага при депресия и стимулира нервната система. И всичко това е съвсем логично – това е цветът на Слънцето, на цитрусите, на много цъфнали цветя, на детската жизнерадост. Мекият жълт цвят е подходящ за столова или кухня, създавайки настроение и оптимизъм. Ярко жълтото в кухнята като акцент привлича вниманието, елементите изпъкват и като цяло ще даде усещане за повече простор и светлина.

Кафяви краски в дома ни

Кафяво се асоциира със сигурност, стабилност, лукс и разбира се цветът на дървото. Той носи усещане за естественост и трайност. Кафявото е може би един от най-практичните цветове и се ползва почти навсякъде: дневни, трапезарии и офиси. Мебелите, настилките и мазилките в кафяво са лесни за поддръжка и по-трудно се захабяват и цапат. Дървесно кафявото, използвано за паркет и подови настилки създава усещане за уют, топлина и любов. Кафявото е известно като “новият” неутрален цвят а с многобройните си нюанси от тъмно кафяво до светло бежово, може да се комбинира с почти всеки друг цвят.

Зелена хармония

Зеленият цвят е цветът на релакса и хармонията. Асоциацията и внушението, което носи зеленото е за отмора, здраве, свежест, ново начало. Доказано действа успокояващо, понижава стреса и помага на по-чувствителни хора при напрегнатост и емоционални проблеми. Успокоението, което носи зеления цвят не е подходящо в началото на деня ви, преди работа или пътуване.

Сини нюанси

Светло- и тъмносиният цвят подобно на зеления успокояват и помагат за освобождаване от напрежение и емоционален стрес. Синият цвят носи послание и усещане за свобода, доверие, честност, спокойствие, надеждност и чувствителност.
Синьото се асоциира с простор и свобода, защото е цвета на небето и океана. Неслучайно повечето полицейски части в света носят сини униформи, като паралел за честност и доверие. В аспекта на интериора синьото като представител на студените цветове може да подтисне апетита и има отслабващ ефект.

Розово… фламинго

Розовият цвят е вечно актуален за момичешки стаи. Символ е на нежност, младост и женственост. Въздейства и предава настроения, свързани с любов и привързаност. Има доказано успокояващ и релаксиращ ефект. Розовото е нежно и деликатно, но му липсва страст. Ако съумеете да комбинирате розовият цвят с бяло, жълто или по-наситено червено, дори тъмно сиво или кафяво може да ползвате тази палитра както за спалнята на родителите, така и за стаята на вашето малко момиче. Бели и розови мебели или спалня изглеждат много красиво и нежно дори за пораснали момичета.

В следваща статия ще продължим с въздействието и символиката на другите основни цветове.

Да поговорим за кухнята

И така, да се върнем на интериора на кухнята и нашия избор на цвят.
Цветовете, с които можем да внесем ведра атмосфера в кухнята или столовата, да направим кухнята по-просторна и ефирна, да повишим апетита или да създадем благоприятна среда за здравословно хранене са жълто, бяло и червено.

Едно от класическите правила за цветовете и начинът им на влияние върху хората, е че интериорът на кухнята трябва да възбужда апетита и настроението.

Този ефект със сигурност може да се постигне чрез съчетанието между цветни мебели или плотове и светли или бели детайли като пердета и покривки. Естествената дървесна текстура на паркета или настилката също успешно се комбинира с по-светли мебели и кухненска техника.

Кухня в бяло.

Белият цвят не натоварва пространството и е почти задължително да се ползва в кухнята като основен цвят, като акцент, или за да балансира друг цвят. Влиянието на белият цвят върху апетита и вкуса е основна причина, поради която посудата в обществените заведения и ресторанти е изцяло в бяло. Когато съдовете и покривките са бели те насочват фокуса към самото ястие, за да изрази то собствените си качества.

Белият цвят внушава чистота, искреност и изтънченост, също така спокойствие, грижа и нежност. Използвайте го често. С бялото разбира се не трябва да се прекалява. Прекаляването с белият интериор може да подтисне живеещите и да създаде усещане за стерилност и празнота.

Бялото е един от най-предпочитаните цветове, но имайте предвид че поддръжката е и най-трудна. Удачна комбинация е бялото и жълтото, или бялото и червеното. Подобна комбинация в интериора е сполучлива понеже запазва усещането за чистота и едновременно с това ако подът е в дървесен цвят а пердетата в нежен, топъл цвят, кухнята става наистина уютна.

Повечето интериорни дизайнери ще ви препоръчат да изберете един основен цвят плюс още един или два цвята, които да ползвате като акцент.
Доказана и удачна схема е 60:30:10 разпределение между три цвята.
В нея 60%, е основният цвят, обикновено запазен за шкафове, стените, плотове. 30% е вторият – обикновено това е цвета на подовата настилка, первазите или дограмата. Останалите 10% са за третият цвят, който е само като акцент – посуда, прибори, лампион, декоративни възглавнички и други.

В следваща статия очаквайте предложения за още подходящи цветове за кухнята.

Ако статията Ви харесва, моля помогнете да я популяризираме като я харесате или споделите чрез бутончетата отдолу. Благодарим Ви много!

2 Comments

  1. холов ъгъл цени Reply

Reply


Виж
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Скрий